Mısır Kalıp Çizimi - Corn mold drawing

      Tarih boyunca artan nüfus ve çoğalan ihtiyaçlar aynı üründen çok miktarda üretilmesini gerektirmiştir.Bu mallar ilk öncelerde tek tek üretilmiş fakat kayıp zaman yüklü işçilikler nedeni ile seri üretim imkanları için çeşitli araştırmalar yapılmıştır.Böylelikle basit de olsa kalıp teknolojisi icat edilmiş,geliştirilmiştir.
      Örneğin ilk çağlarda ki altın,gümüş ve bakır paraların basım işlemi basit kalıplara çok güzel bir örnek teşkil etmektedir.Sanayi devriminde önce döküm kalıplar devrimden sonra da dövme kalıplar,18. ve 19. yüz yıllarda ise kapalı kalıplara dövme teknolojisinin geliştiği dönemlerdir.Bundan yaklaşık otuzbeş, kırk yıl önce kalıpçılar kalıp işlemlerini torna, freze, matkap tezgahların da kaba olarak şekillendirirler sonra eğe, zımpara taşı ve benzer el aletleri ile kalıba son şekillerini vermeye çalışırlardı.1960 larda kalıpçılık sanat ve zanaat idi.


       
1980 lerden sonra cad programları yazılmaya başlandı. Fakat bu cad programları kalıp sektöründe verimli ve az maliyetli olması doksanlı yılları buldu. Yalnız bu süreç çok hızlı ilerlemedi malum yeni bir teknoloji olması programları kullanan insanların yetiştirilmesi, programların çalışacağı makinelerin geliştirilmesi, bu programların bilgisayarda yürütülmesi gibi nedenlerden dolayıdır. Günümüzde ise artık bu işlemler hızla tamamlanmış durumdadır. Maliyetler azalmış, programcılar gelişmiş ve çoğalmış ve bilgisayarlarla da entegrasyon sağlanmıştır. Günümüzde altık hassas kalıplar üretmek oldukça basittir. Kalıp için üretilen CNC tezgahları çalışmalarını kanıtlamıştır.
       Bu konumda sizlerle bir mısır çizimi ve bunun içinde kalıplarının çizimlerini paylaşıyorum. Çizim solidworks ile yapılmıştır.Katı modelden oluşturulmuştur.Herhangi bir kalıp programı kullanılmadan yapılmıştır. Dosyayı aşağıdaki butonu tıklayarak indirebilirsiniz.






                                     
Bumerang - Yazarkafe

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder